PDA

View Full Version : alternate car skins -> window texture problems



10speed
03-20-12, 04:41 AM
I already posted this in the modding section but after some testing the problem was similar with the Meganes too:

This skin:
http://www.abload.de/thumb/skinsljej.jpg (http://www.abload.de/image.php?img=skinsljej.jpg)
DDS, dxt5, 12 mipmaps (just like the original "red" GTR1, number 02), placed in my \UserData\player\Settings\NissanGTR folder

appears ingame like this:

http://www.abload.de/thumb/1msjcl.jpg (http://www.abload.de/image.php?img=1msjcl.jpg)

http://www.abload.de/thumb/2u0jf0.jpg (http://www.abload.de/image.php?img=2u0jf0.jpg)

The skin seems to be pasted onto the windscreen, and at the front there is some strange area I can't discover on the template.

The same happened when I placed the M2009_01.DDS in my \UserData\player\Settings\NissanGTR folder, renamed it to M2009_04ALT.DDS so it became an alternate skin for car #4. Still the same problem.

Hope you can help ... :confused:

GrimDad
03-20-12, 06:10 AM
I'd also like to know what I'm doing wrong...I get the same results as the OP.

Nice Calsonic skin btw :)

10speed
03-20-12, 06:45 AM
Thanks, with real liveries the Nissan starts to look good. :D
However the skin also seems to be mapped to the driver suit and helmet:

1633
1634

vonHai
03-21-12, 07:33 AM
why so awkwardly, rF1 was much lighter to the Modden, DDS, VEH and the car has functioned

rF2, - MAS, mft, rfm, Signature, etc. why????? big backward step

SteveGee
03-21-12, 11:30 PM
Having this same problem....I know the GT mod was released with some graphical problems, would have been nice if we'd have been given a list of them and not have to spend 3 days trying to figure out what we're doing wrong and it turns out we weren't doing anything wrong.

guod
03-21-12, 11:53 PM
Has anyone been able to add custom skins yet to any of the cars and have them work okay on-track?

Marco Bijl
03-22-12, 02:15 AM
Yes, no problems with that Guod.
1654

guod
03-22-12, 02:29 AM
Yes, no problems with that Guod.
1654

Okay, cool. So the Meganes works! To do the multi colored set, did you use alt1, alt2, under one car number, or assign multiple cars a group of alt numbers?

paarma
03-22-12, 04:01 AM
Does anyone having problems with their skin also suffer from HDR or white headlights bug with the original Meganes ?.

Marco Bijl
03-22-12, 11:22 AM
@Guod,
This is a skinpack, so an update to the current Megane series installed. Each car has it's own dedicated skin, and .veh file. Further, the 60's F3's work flawless as well :)
1660

@Paarma,
Yes, this is an issue with build 69.
This is the same skin, displayed in build 60 and in 69.
Build 60:
1658
Build 69:
1659

Tim Wheatley
03-22-12, 01:07 PM
I'd also like to know what I'm doing wrong...I get the same results as the OP.

Nice Calsonic skin btw :)
It's a bug, but as I'm the only person in the test group to have had it, I don't think they've been able to reproduce it. When I sent my skin to others, it works fine. So let's get our system infos together, our paths and settings and see if we can find something...

My System is in my profile.
I install to the default paths on Windows 7.
I save the files obviously in a way that works for others using my skins.

10speed
03-22-12, 01:23 PM
Thanks for the reply ...
My system is in my profile.
I installed rfactor2 to c:\rfactor2, data is stored in c:\rfactor2\rf2data, so I placed the Nissan-skins in C:\rFactor2\rf2data\UserData\player\Settings\Nissa nGTR. Maybe the different paths are causing problems ...

paarma
03-22-12, 01:29 PM
Suffering from the skin and white headlight bug.
My computer:
Windows 7 64-bit Professional
i5-2500k
Ati Radeon 6950
8Gt RAM

Have tried different install paths. Skin works OK in other persons computer.

Marco Bijl
03-22-12, 01:43 PM
I will make a GT skin as well to test.

@Tim,
What happens if you do a second install, in different folders? Do you get the same results then? I see you used default locations, and I know Windows 7 can have some administrative issues in the Program Files folder.

Ian-C
03-22-12, 02:37 PM
I Have been playing with a GTR skin today and had some strange results.

First i just created a basic skin with a single colour painted over it and saved it as a dds file but got the window issue, i then re-saved it as a 1.5.5.5 DDS File with 6 MIP Maps and that resulted in a skin with windows you can see through, although i have noticed the rear window has a faint copy of the template on it but the front and sides are OK.

16631664

After having that success i created a full skin with sponsorship decals and team logo saved it in the same format as the previous one and bang the window thing is back.

1665

My specs are in my profile and I'm using the default rFactor install folders

C:\Program Files\rFactor2 (Core Install)
C:\Documents and Settings\Ian\My Documents\rFactor2 (User Data)

Just one other thing i have noticed, the tyres keep disappearing off the car in the showroom (via the tuning screen)

1666

What is the correct settings for the DDS file, is it supposed to be DTX5 with 6 MIP maps or something else?

Eero Forsblom
03-22-12, 03:00 PM
Same problem. White headlights + window bug.

GIMP+DDS plugin. BC3 DXT5 with mipmaps

<-- For specs

Tim Wheatley
03-22-12, 03:49 PM
I will make a GT skin as well to test.

@Tim,
What happens if you do a second install, in different folders? Do you get the same results then? I see you used default locations, and I know Windows 7 can have some administrative issues in the Program Files folder.
I'm not putting anything into program files. Skins go into Documents.

Mauro
03-22-12, 03:52 PM
@Guod,
This is a skinpack, so an update to the current Megane series installed. Each car has it's own dedicated skin, and .veh file. Further, the 60's F3's work flawless as well :)
1660


i have the same problem: http://isiforums.net/f/showthread.php/4040-Alternative-Historic-skin-problem

Tim Wheatley
03-22-12, 04:19 PM
That issue looks like a different one to the window bug, and I think that horizontal one is a known issue... I have perfect skins, just overlayed windows.

Gridgirl
03-22-12, 04:36 PM
Window bug here too.

Folders:
E:\Games\rFactor2
E:\Games\rFactor2\UserData

Skins in (example for Megane) -> E:\Games\rFactor2\UserData\player\Settings\Meganes 2009

btw.
I don't think Marco make just normal Skins. Looks to me more like a new or updated Mod with complete cars (veh, dds, etc.)
but thats not the solution i am looking for...

Lucky06
03-22-12, 05:48 PM
Hello,
I have the same worries.
Glass not clear.
So the worst is that by entering into onfline, it keeps me out of the game by the escape key.
I am forced to exit through CTRL ALT DEL.
So I removed the skin folder and all works again.

Bye

guod
03-22-12, 06:07 PM
Tim, could you please confirm - DDS should be saved as a...

DXT5 (ARGB with interpolated Alpha)

not as a...

DXT1 (ARGB with 1-bit Alpha)

TIA.

Marco Bijl
03-23-12, 02:14 AM
btw.
I don't think Marco make just normal Skins. Looks to me more like a new or updated Mod with complete cars (veh, dds, etc.)
but thats not the solution i am looking for...
Yes and no :)

Yes, the screenshots posted are from a whole pack, so including .veh files and all. Reason is that I had those screenshots online already.
When I make a skin, I test it until it's finished by placing it in the same folders as the rest :). Not making a whole pack for every test, as that's to much work obvious.

It does not matter in results if you use the skins in a pack, or as an ALT. The displayed car is the same, and the present bugs are there at both tests.

10speed
03-23-12, 05:13 AM
Tim, could you please confirm - DDS should be saved as a...

DXT5 (ARGB with interpolated Alpha)

not as a...

DXT1 (ARGB with 1-bit Alpha)

TIA.
Just have a look at the original Nissan GTR skins:
car #00: dxt3 with explicit alpha, 12 mipmaps
car #02: dxt5 with interpolated alpha, 12 mipmaps

That's what I tried for my skins but it didn't work.

With dxt1 (alpha / no alpha) the windows are still painted with the skin but the livery has a greyscale chrome look.

10speed
03-23-12, 05:17 AM
Just one other thing i have noticed, the tyres keep disappearing off the car in the showroom (via the tuning screen)

1666


That happens for me when I switch to desktop with ALT+TAB and back.

paarma
03-23-12, 07:53 AM
Problem with the orginal Megane template alpha channel ?.
1678

MrPix
03-30-12, 02:08 PM
Oops... I posted on this topic here... was searching on slightly differing syntax, hence I've only just found this hidden here. Sorry.

Here is the post, Mods.. please merge: http://isiforums.net/f/showthread.php/4920-BUG-Vehicle-Skinning-Whole-skin-appears-in-the-windshield with this

Cleverleyson
04-11-12, 08:10 AM
Same problem and also white headlight bug (i thought they weren't finished. http://img441.imageshack.us/img441/9885/91698584.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/3108/52491646.jpg

D.Painter
04-12-12, 07:02 AM
Problem with the orginal Megane template alpha channel ?.
1678

Use this one. I reworked the template and added a new alpha.
https://rapidshare.com/files/2799895260/ISIMegane.rar

JenzJenzen
04-12-12, 11:45 AM
The 370z got the Same Alpha problem.

vonHai
04-15-12, 07:16 AM
All cars have the same problem

D.Painter
04-17-12, 05:03 AM
The 370z got the Same Alpha problem.

This is true. Also most want open in Gimp, Paintshop Pro or Paint.net. They have features that are Photoshop compatible only. It's not like everyone has Photoshop at $1500.00 a shot.

I have been through all the templates to fix all these issues plus the templates themselves have had all the empty layers removed, A lot of layers have been merge. These layers are areas that are common to the cars look so are not regularly painted but still can be if you so choose.

I haven't bothered with the rest because for one the lack of response for the Megane template and the lack of people complaining they can't use the templates in the programs they have.

I just take it that everyone has Photoshop and aren't having trouble opening them in layered format. If that's the case then either Adobe is making a fortune or their missing out big time having their product so expensive people are going down the other road to acquire it.

mailman
05-01-12, 02:55 PM
2216

The Z370 and all Meganes have the same problem with the white Headlights. No matter if HDR is enabled or disabled.
Somebody know the reason yet?

D.Painter
05-01-12, 11:16 PM
2216

The Z370 and all Meganes have the same problem with the white Headlights. No matter if HDR is enabled or disabled.
Somebody know the reason yet?

Yep, Same thing here since the 69 update. Not worried about it. The ISI crew are aware of it and it'll be fix in a update sooner or latter. It just doesn't make for great screenshots but makes no different to the way you drive it.

guod
06-26-12, 02:25 PM
Still trying to get this resolved.

My install paths are:
D:\rfactor2\
D:\rfactor2\data

I am using PhotoShop CS4

But even guys who use the default path are having problems.

Marco, can you confirm templates are working okay for your carsets?
If yes, specifically which cars?
Did you have to modify the ISI templates?

Our group is trying to do a colorful set of Nissan GTRs to run on the VLM tracks as a new rfmod, and we're getting stuck on the template skins.

If anyone is inclined to look at the files, we'd appreciate it:
http://www.simhq.net/downloads/motorsports/rfactor2/GT1_dds_files.zip (62 MB)
http://www.simhq.net/downloads/motorsports/rfactor2/GT1_source_psd.zip (238 MB)

4L0M
06-27-12, 07:38 AM
guod, your skins are painted correctly.

(The IBM logos are from a windshield mod i have made, i couldn't be bothered to put the original back just for a quick test.)

http://i155.photobucket.com/albums/s297/xx4L0Mxx/rf61.jpg

The files i downloaded above are named incorrectly though.

For an example :

alt02.dds should actually be named NGTR_02ALT.dds

You will still get the skin in the windshield problem though if you put them in the location stated by ISI documentation.

In the NissanGTR .mas file, there are only 3 entries for NissanGTR skins :

NGTR_00.dds
NGTR_02.dds
NGTR_02ALT.dds

Currently naming your skins anything other than the above will not show in game ( Not sure about making a NGTR_00ALT.dds, i haven't tried this yet ).

EDIT : NGTR_00ALT.dds, doesn't show in game, i just tried it.

There is absolutely nothing wrong with the templates from ISI. The problem is arising currently from the game calling the skins incorrectly ( In my opinion ).

guod
06-27-12, 08:05 PM
guod, your skins are painted correctly.

(The IBM logos are from a windshield mod i have made, i couldn't be bothered to put the original back just for a quick test.)

http://i155.photobucket.com/albums/s297/xx4L0Mxx/rf61.jpg

The files i downloaded above are named incorrectly though.

For an example :

alt02.dds should actually be named NGTR_02ALT.dds

You will still get the skin in the windshield problem though if you put them in the location stated by ISI documentation.

In the NissanGTR .mas file, there are only 3 entries for NissanGTR skins :

NGTR_00.dds
NGTR_02.dds
NGTR_02ALT.dds

Currently naming your skins anything other than the above will not show in game ( Not sure about making a NGTR_00ALT.dds, i haven't tried this yet ).

EDIT : NGTR_00ALT.dds, doesn't show in game, i just tried it.

There is absolutely nothing wrong with the templates from ISI. The problem is arising currently from the game calling the skins incorrectly ( In my opinion ).

Thanks for downloading, taking a look and your feedback.

Hope this move up on the list of "to do's" soon.

Tim Wheatley
06-28-12, 04:09 PM
Fixed in the next build. It was always high up, but very difficult to reproduce.

guod
06-28-12, 06:24 PM
Thanks Tim!

mikecart
06-28-12, 08:28 PM
Thanks

Gobrot
07-14-12, 03:00 PM
There is a way to stop skin showing on windscreen, and the only way so far I have found, and thats to make the alpha chan totally black. far from ideal but works, windscreen is a little to clear, almost like it's not there but is better then having a car on it.

and sorry if am necroing thread but did search for newer ones